Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια – Η Σύγχρονη Μάστιγα (2022-2023)

Την Πέμπτη 11/5/2023 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του κτιριακού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, η παρουσίαση  Κοινής Επιμορφωτικής Δράσης με συνεργασία ομάδων δράσεων του 1ου  ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, του 2ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Μυτιλήνης με θέμα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια – Η Σύγχρονη Μάστιγα. Η δράση απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του συγκροτήματος μας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους για τα είδη των Εγκεφαλικών, τα αίτια τους, την σημασία του χρόνου για την έκβαση τους, το πώς μπορεί να γίνει πρόληψη τους, τα συμπτώματα τους και πώς μπορούν αυτά να  αναγνωριστούν μέσω του διεθνούς κανόνα FAST.

Η παρουσίαση της δράσης έγινε με την βοήθεια διαφανειών, βίντεο από το διαδίκτυο καθώς και στην προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο Νοιάζομαι, Μαθαίνω, Αναγνωρίζω, Ενεργώ σωστά, Σώζω ζωές η οποία δημιουργήθηκε με κοινή προσπάθεια των τριών ομάδων δράσης.

Στην ταινία πήραν μέρος μαθητές και μαθήτριες του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.

Επίσης με την συνεργασία των ομάδων μας δημιουργήθηκε και διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους  ενημερωτικό έντυπο για την αποτελεσματικότερη εμπέδωση των στόχων μας.  Επίσης διαμοιράστηκε για να  συμπληρωθεί από τους παρευρισκομένους εκπαιδευτικούς και μαθητές ερωτηματολόγιο – έρευνα για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δράσης μας. Την όλη προσπάθεια συμπλήρωσε  η αφίσαπρόσκληση η οποία στάλθηκε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των συναδέλφων μας. Η έντυπη μορφή της τοποθετήθηκε σε διάφορα σημεία των σχολείων του συγκροτήματος μας.

Η κοινή δράση συνεργασίας μας, υλοποιήθηκε σταδιακά κατά την διάρκεια του σχολικού έτους βάση του προγραμματισμού που είχε γίνει στα πλαίσια Επιμορφωτικών Δράσεων για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων. Είναι μια εποικοδομητική συλλογική προσπάθεια  τριών ομάδων διαφορετικών σχολείων με διαφορετικές ώρες λειτουργίας που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όπως π.χ. στο να βρούμε κοινές ώρες συναντήσεων, στο να συγκεντρώσουμε και συντονίσουμε τους μαθητές/τριες  διαφορετικών σχολείων για τις ανάγκες τις ταινίας, πιστεύουμε ότι πετύχαμε τους βασικούς στόχους σχετικά με την επιμόρφωση για τα Εγκεφαλικά καθώς και στο ότι καταφέραμε να συνεργαστούμε άψογα μεταξύ μας ευελπιστώντας η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους μαθητές/τριες μας για την φιλότιμη συμμετοχή τους στην ταινία. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, πιστεύουμε ότι βγήκε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα με δυνατά μηνύματα. Ευχαριστούμε τους διευθυντές του 1ου Ε.Κ. Μυτιλήνης και του 1ου και 2ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης  για την παραχώρηση χώρων και εξοπλισμού για την υλοποίηση της δράσης. Ευχαριστούμε τον διευθυντή του 1ου Ε.Κ. για την κάλυψη των εξόδων για την εκτύπωση του έντυπου υλικού. Ευχαριστούμε τον κύριο Βασίλειο Μακρυπούλια Σ.Ε. Φιλολόγων για την αποστολή μηνύματος του το οποίο διαβάστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης μας. Ευχαριστούμε το Δ.Σ. του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την έγκριση άδειας λήψης πλάνων από τους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης για την ουσιαστική συμβολή του στην δημιουργία της σκηνής με την κλήση του ΕΚΑΒ καθώς και για την παραχώρηση ενημερωτικού υλικού σχετικού με τα Εγκεφαλικά.