Κατασκευή αναπτύγματος κεντρικής εγκατάστασης δορυφορικής και επίγειας κεραίας τηλεόρασης

Η συγκεκριμένη κατασκευή υλοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων της Εσωτερικής Αξιολόγησης της σχολικής μονάδας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023, με συντονιστή τον κ. Γεώργιο Καλλοντζή. Συμμετείχαν οι μαθητές του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης και του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης μαζί με τους καθηγητές Π. Βαξεβάνη, Σ. Δεληγιάννη, Γ. Κορδογιάννη και Σ. Λιαδάκη. Το ανάπτυγμα κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών και αποτελεί πλέον τμήμα του βασικού του εξοπλισμού του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων.

Σκοπός της δράσης ήταν η βελτιστοποίηση και ο εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας του εργαστηριακού μαθήματος Εισαγωγή στα Υπολογιστικά Συστήματα και στα Δίκτυα Επικοινωνιών, που διδάσκεται στη Β’ Τάξη του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, καθώς και του μαθήματος Τηλεπικοινωνίες-Τηλεματική, που διδάσκεται στη Γ’ Τάξη της ειδικότητας «Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών».

Το έργο ξεκίνησε αρχικά με τον χωρισμό των μαθητών σε ομάδες, οι οποίες με τη βοήθεια των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών πήραν αποφάσεις ως προς:

  • Αριθμός ορόφων.
  • Αριθμός διαμερισμάτων ανά όροφο.
  • Αριθμός και είδος πριζών ανά δωμάτιο.

Σε επόμενο στάδιο έγινε η μελέτη των χαρακτηριστικών της εγκατάστασης και ακολούθησε η αγορά των αναγκαίων υλικών (δορυφορική και επίγεια κεραία, πρίζες τηλεόρασης, ενισχυτές, καλώδια, κατανεμητές). Τα υλικά τοποθετήθηκαν και συνδέθηκαν πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια από κόντρα πλακέ θαλάσσης με μεταλλικό σκελετό και ρόδες για την εύκολη μεταφορά της. Στο τελικό στάδιο συντάχθηκε το φύλλο έργου που θα συνοδεύει την άσκηση και θα διανέμεται στους μαθητές για εξάσκηση.

Η συνολική δαπάνη της κατασκευής καλύφθηκε από τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να δοθούν στον κ. Γρηγόριο Παντέμη, για την κατασκευή της τροχήλατης βάσης του αναπτύγματος.